Infraroodsauna’s en Infraroodcabines

Infrarood sauna en infraroodcabines

Een infraroodsauna zorgt voor ontspanning en rust. De infraroodstraling zorgt voor heerlijke warmte en werkt pijnverlichtend. De full spectrum stralers dringen diep door in het lichaam en werken daarom spier en gewrichtspijn verlichtend. Desgewens kunt u de infraroodcabine uitrusten met professionele lichttherapie. Regelmatig hebben we diverse acties, vraagt u ons daarom altijd uw beste prijs.

Exclusive serie
 
Elite serie
 
Luxury serie
 
Infrarood Pro serie
 
 

Wat is lnfrarood straling?

De zon die aan de hemel staat is zoals we weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer (nm). Een nm is een miljoenste millimeter.

Elke golflengte transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte en des te meer energie kan de straling transporteren. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzendt, bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Dit komt omdat een gedeelte van de straling door de atmosfeer geabsorbeerd wordt. De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarode straling (IR). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes:

Wat nu alleen belangrijk is zijn de infraroodstralen (IR). Deze worden ingedeeld in drie soorten:

IR-A = kortegolf infrarood
IR-B = middengolf infrarood
IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is de krachtigste van de drie en lange golf de minst krachtige. Dit heeft effect op de dieptewerking van de stralen op het menselijk lichaam. De dieptewerking per straling is in onderstaande grafiek duidelijk te zien:

Kortegolf komt dus het diepste en brengt het snelste de warmte over op ons lichaam. Kortegolf infrarood heeft ook een nadeel. De receptoren in ons lichaam (zenuwen die warmte registreren), worden door deze korte golflengte gepasseerd, waardoor er geen tijdige waarschuwing van te hoge temperaturen wordt doorgegeven aan ons centrale zenuwstelsel. Misschien herinnert u zich de ‘rode lamp’ van vroeger nog. Deze bestond uit alleen korte golf straling en men mocht hier niet langer dan 10 minuten voor blijven zitten. Dat was precies om deze reden; men had niet in de gaten dat het lichaam onder de huid te warm werd. Inmiddels zijn er veilige kortegolf stralers waar men tot 30 minuten voor kan zitten. Omdat slechts een klein percentage kortegolf straling (27%) uitgestraald wordt, en de rest uit midden en langegolf bestaat. Deze stralers noemt men full-spectrum stralers.

De infraroodstralen (van alle golflengten) zijn verantwoordelijk voor het warmte transport van de zon naar de aarde. Dit is bijvoorbeeld te merken als op een zonnige dag de zon even achter de wolken verdwijnt. Het voelt meteen frisser aan, terwijl de omgevingstemperatuur precies hetzelfde blijft.  Het is namelijk zo dat de IR-stralen, die de warmte transporteren, heel gemakkelijk door de lucht gaan zonder veel energie verlies. Als de wolken deze IR-stralen tegenhouden krijgen we een gevoel van kou, omdat het rechtstreeks contact met de IR-stralen wegvalt. Is er een verschil tussen de IR-stralen van de zon en van een kunstmatige bron of straler? Nee, de stralen zijn wel kunstmatig opgewekt, maar zijn verder precies hetzelfde. Het voordeel is natuurlijk dat we met de kunstmatige stralen zelf kunnen bepalen wanneer en in welke mate we de IR-stralen willen hebben. Alle warmte die we op afstand voelen wordt vervoerd door middel van IR-stralen. Denk bijvoorbeeld aan een kachel, verwarming, lamp en zelfs het menselijk lichaam.

Wat gebeurt er in een lnfraroodcabine?

In een Infraroodcabine worden IR-stralen door elektrische stralers opgewekt. Deze zijn zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in deze cabine worden gericht. De IR-stralen zijn identiek aan de infraroodstralen die door de zon worden uitgezonden, maar ze hebben de juiste golflengte voor een optimale inwerking op het menselijk lichaam.
Door de dubbele wanden van de Infraroodcabine kunnen we ook de omgevingstemperatuur laten stijgen naar 40°C tot 60°C. Hierdoor kunnen we een dubbel effect verkrijgen; namelijk de indringing van de IR-stralen in ons lichaam en een aangename omgevingstemperatuur die ons lichaam nog meer aanzet tot transpireren.
Personen die niet zo houden van de warme omgevingstemperatuur kunnen ook van de effecten van de infraroodcabine genieten met bijvoorbeeld de deur open. Dan gebruikt men niet de omgevingstemperatuur maar alleen de indringende warmte van de IR-stralers, die rechtstreeks op het lichaam stralen.

Wat zijn de eigenschappen van infraroodstraling?

We hebben gezien dat IR-straling van de zon een golflengte heeft van 760 tot 10.000 nm. Ook hebben we gezien dat elk lichaam dat warmte uitstraalt, dit door middel van IR-stralen doet. Toch is het zo dat verschillende lichamen verschillende golflengtes uitzenden. Zo zendt ons lichaam IR-stralen uit in een golflengte van 300 tot 5000 nm, maar onze handpalmen van 800 tot I400 nm.
Interessant om te weten is dat de genezing door handoplegging die in China reeds 3000 jaar beoefend wordt, zich baseert op de genezingskracht van deze IR-golflengte. De Indische Yogi’s doen voornamelijk handoplegging bij vermoeide ogen.
De uitgezonden IR-stralen in een infraroodcabine kunnen tot vier mm diep in het lichaam doordringen. Deze energie is zo op het lichaam afgesteld, dat ons lichaam tot 93% van deze energie kan opnemen. Door deze diepe indringing in het lichaam ontstaat een opwarmingseffect diep in het spierweefsel en in de inwendige organen.
Het lichaam reageert hierop met een door de hypothylamus veroorzaakte stijging van zowel hart- als polsslag. Deze inwerking op het hart zorgt voor een training met conditie-effect.
Medische onderzoeken bevestigen dat het infraroodcabine gebruik een harttraining veroorzaakt omdat het lichaam zijn temperatuur wil laten zakken en daardoor de hartslag verhoogt. Gelijktijdig gaat ons lichaam al zijn mogelijke afkoelingssystemen in werking zetten. Het voornaamste van deze systemen is het transpireren.
Voor de opbouw van 1 gram transpiratievocht, verbruikt ons lichaam 0,586 Kcal. Zo kan een persoon met een gemiddelde conditie in een infraroodcabine gemakkelijk een halve liter transpiratievocht afscheiden en daarbij 300 Kcal. verbruiken. Dit komt overeen met een inspanning als een afstand trimmen van 3,5 tot 5 km. Een persoon met een aan de warmte gewende conditie kan hierdoor eenvoudig zonder nadelige gevolgen 600 tot 800 Kcal. verbruiken. Het verloren vocht kan gemakkelijk teruggewonnen worden door genoeg water te drinken. Op deze manier vult u de verbruikte calorieën ook niet aan. Ter vergelijking enkele verbruiken in Kcal. per uur bij intense sportoefeningen:

– Roeien of marathon lopen 800 Kcal.
– Squash 680 Kcal.
– Zwemmen of joggen 400 Kcal.
– Houthakken of tennis 330 Kcal.
– Fietsen 300 Kcal.
– Wandelen of golven 200 Kcal.
Onderzoek heeft aangetoond dat men zich niet hoeft uitputten om fit te worden of te blijven. Het extra verbranden van 1000 Kcal. per week is voldoende. Het maakt niet uit, zolang de calorieverbranding maar gestimuleerd wordt. (Bron: Berkleu Wellness letter Okt. 1990.) Een infraroodcabine kan een centrale functie vervullen, zowel bij het beter in vorm krijgen van uw figuur als bij trainen van bijvoorbeeld de hartspier. Het transpiratievocht dat door uw lichaam wordt uitgestoten door gebruik van de infraroodcabine heeft de volgende samenstelling:

– 80% tot 85% water
– Vet
– Cholesterol
– Zuren
– Natrium
– Ammoniak
Verder worden er de volgende zware metalen in het transpiratievocht gevonden:

Lood 84 microgram
Cadmium 6,2 microgram
Nikkel 1,2 microgram
Koper 0,11 microgram
Natrium 0,84 gram
(Bron: Green Hospital 1983)

Dr Ishikawa uit Japan stelt dat ons lichaamsvet onder 45°C niet vloeibaar wordt, maar door inwerking van het IR worden deze hoge temperaturen in ons vetweefsel wel bereikt. Dr Herman Aihara, een autoriteit op het gebied van macrobiotiek, stelt in het tijdschrift “Macrobiotics Today”: ‘Als vet door transpiratie uitgescheiden wordt, neemt het zware metalen mee die niet door de nieren en longen afgescheiden worden. Deze uitscheiding van zware metalen gebeurt echter niet door transpireren bij conditietraining en ook niet bij het transpireren in een traditionele sauna. Zware metalen zijn voor ons giftig, en daarom is het belangrijk voor een goede gezondheid dat deze op regelmatige tijdstippen uit het lichaam weg gevoerd worden.

De grootste toxische aanwezigheid zit in vet en cholesterol, zowel in onze voeding als in ons lichaam. Een infraroodcabine kan hiermee helpen om via het transpireren, deze toxische stoffen af te voeren. Een gezonde investering voor de toekomst!

Hoe gebruikt u de infraroodcabine?

– Drink regelmatig voor en na het gebruik mineraalwater.
– Een douche of een bad voor het gebruik kan het transpireren bevorderen.
– Uit hygiënisch oogpunt neemt u voldoende handdoeken mee in de cabine; een of twee voor op de zitbank, een voor onder uw voeten, en een om de transpiratie mee af te vegen.
– Bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep kunnen eerdere sessies in de infraroodcabine het afweersysteem versterken en tot een vermindering van de virus productie bijdragen. Raadpleeg uw arts bij deze of andere ziektes.
– Als u na verloop van tijd aan de warmte gewend raakt, kunt u de tijd van een sessie naar 40 minuten of meer brengen. Dit kan zeer nuttig zijn voor weefsel en cellen, die bij een optimale temperatuur tot een sterkere structuur opbouwen. Deze moeten dus door aangepast voedsel worden bijgevuld. Bespreek dit eerst met uw arts.

Waar moet u op letten bij het gebruik van een infraroodcabine?

Zoals we hebben gezien kan een infraroodcabine een verbluffend aantal kwalen verhelpen. Dit wordt tevens wereldwijd in verscheidene rapporten vermeld. De informatie in dit bericht dient enkel en alleen ter verspreiding van kennis en ter ondersteuning van verdere onderzoeken op dit gebied. Geen enkele paragraaf uit deze lezing kan als behandeling of geneeskundige methode aangewend worden, noch als dusdanig geïnterpreteerd.
Als u ziek bent of ziekteverschijnselen hebt, of als u medicatie gebruikt, dient u eerst uw arts te raad plegen alvorens een infraroodcabine te gebruiken. Omdat de combinatie van deze medicatie en de IR energie een bijkomende uitwerking zou kunnen hebben of enige andere reactie. Het is af te raden de normale lichaamstemperatuur te verhogen bij nierstoringen, chronische Erythenatodes en Multiple Sclerose.
Het is vanzelfsprekend dat bij een verergering van ziekte of toestand bij het gebruik van een infraroodcabine, u het gebruik dient te stoppen. Voor gezonde mensen zijn er gewoonlijk geen beperkingen bij een normaal gebruik van de infraroodcabine. Zouden abnormale zaken of problemen zich toch voordoen, raadpleeg dan uw arts.
Bij zwangerschap, hoge bloeddruk, infecties of bij chirurgische implantaten, raden wij aan voor het gebruik de toestemming van de behandelende geneesheer te vragen.

Wat is het verschil tussen een IR-sauna en een traditionele sauna?

Het traditionele sauna gebruik is voornamelijk door de Finnen populair geworden. Hun oude religie schreef dit voor als een middel voor reiniging van ziel, geest en lichaam. Deze regels werden eigenlijk uit het huidige Tibet meegebracht naar Finland ergens in de periode van 5000 tot 3000 v. Chr. Een traditionele sauna werkt met indirecte warmte omzetting: door warme luchtcirculatie en meestal door rechtstreekse inwerking van deze warme lucht op de huid, bereikt zij haar effect.
In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt. De overige 80% worden rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De IR-stralen kunnen tot een diepte van vier mm in het lichaam doordringen. Daardoor kan een infraroodcabine zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen, omdat het grootste deel van de energie hiervoor gebruikt wordt en niet voor het verwarmen van de lucht. Dit grote verschil toont de voordelen van een infraroodcabine aan tegenover een traditionele sauna.
De IR-energie van een infraroodcabine kan het transpiratievolume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl ze met beduidend lagere temperaturen werkt, namelijk ongeveer 50°C tegenover 90°C tot I00°C. Het is ook een stuk aangenamer om lucht in te ademen van 40° tot 50°C, dan lucht tot 100°C. Daarnaast kan altijd de deur open worden gezet als de temperatuur te hoog wordt. Daardoor wordt het gebruik van een infraroodcabine vaak als positiever ervaren dan het gebruik van een traditionele sauna.
Een gewone sauna heeft een opwarmtijd nodig van ongeveer een uur terwijl de infraroodcabine slechts 5 tot I0 minuten nodig heeft. Daarom is, zeker voor privegebruik, een infraroodcabine veel interessanter en voordeliger.Een cyclus van 30 minuten, inclusief een opwarmtijd van `I0 minuten, kost ongeveer 15 cent aan elektriciteitskosten. Dagelijks gebruik kost per maand dan ook slechts ronde de € 5,-. Een gewone sauna daarentegen verbruikt vele malen meer energie. U bespaart niet alleen op uw portemonnee maar ook op de belasting van het milieu door minder energieverbruik. 

Schoonheid

Een Infraroodcabine is uitermate geschikt om de natuurlijke schoonheid te bewaren:

– Een goede huiddoorbloeding zorgt voor een goede opbouw van nieuwe cellen en de vlotte afvoer van de afgestorven cellen.
– Een zeer goed hulpmiddel tegen acne, eczemen, psoriasis, brandwonden en andere huidbeschadigingen.
– Heelt sneller huidwonden en zorgt voor minder littekenvorming.
– Vermijdt een ruwe huid en maakt uw huid zacht en glad.
– Verbetert en versterkt de elasticiteit van de huidstructuur
– Vermindert cellulitis, omdat dit een gelachtige substantie is die bestaat uit water, vet en afvalproducten die zich juist onder de huid bevinden. Door de afvoer van dit vet krijgt men een strakkere huid op deze plaatsen.

Warming up

In plaats van bij koud en slecht weer risico’s te lopen op blessures door een slechte warming up van het lichaam kan men beter de warming up in de infraroodcabine doen. U gaat simpelweg in de cabine zitten tot het transpireren begint. U bent dan opgewarmd en kunt  buiten aan de training beginnen.
Wanneer u geen zin heeft om uw training in de kou uit te voeren kunt u deze training door een sessie in de infraroodcabine vervangen, zo heeft u toch een belasting van uw hartspier. Om met een warmtecabine het maximale stretcheffect te krijgen is een zitting van 40 minuten nodig. Onderzoeken hebben aangetoond dat na 40 minuten in een infraroodcabine de elasticiteit van de spieren met 50% toeneemt. Een kortere sessie van 10 a 20 minuten verhoogt de elasticiteit met 10%. 

Invloed van zware metalen op ons lichaam

Het aandeel van zware metalen en vergif in onze voeding neemt toe. De door Robert A. Duce gedane metingen van metaalsporen in de regio van de stille oceaan bevestigen dit eveneens. Hieruit kan men concluderen dat de sporen van zware metalen ver buiten hun oorspronkelijke plaats te vinden zijn, en dat het Leven in een ogenschijnlijke zuivere omgeving geen garantie voor een zuiver milieu is.
Dr Kurt Donsbach stelt: “Ondanks de gunstige ontwikkelingen in het milieu blijft bescherming t.o.v. nieuwe vervuilers en aanwezige verontreiniging met toxische stoffen in de eerst komende generaties constant. Daarom is een methode om ons lichaam van deze grote giftmassa’s te bevrijden een noodzaak“.
Door Japanse wetenschappers wordt gesteld dat transpiratievocht dat zware metalen naar buiten kan transporteren, een andere samenstelling heeft als transpiratievocht dat in een normale sauna opgewekt wordt.
Dr Ernst, een erkende autoriteit op het gebied van physikalis, heeft geconcludeerd dat er zich onder de marathonlopers praktisch geen kankerpatienten bevinden. Hij vond bij zijn onderzoeken in het transpiratievocht van marathonlopers, die dagelijks ongeveer 30km trainden, delen cadmium, lood, zink en nikkel. Hieruit concludeerde hij dat lopers deze schadelijke kankerverwekkende stoffen door transpiratie afscheiden. Uit andere onderzoeken blijkt, dat marathonlopers meer dan anderen te kampen te hebben met hartstoornissen, dit waarschijnlijk door de overmatige belasting van de hartspier.
Herman Aihara, een autoriteit op het gebied van de macrobiotica, stelt in het tijdschrift: ‘Macrobiotics Today’: “Men heeft bij deze IR—warmtecabine nog een ander belangrijk punt. Als vet door transpiratie uitgescheiden wordt, neemt het de zware metalen mee die niet door de nieren en longen afgescheiden worden. Deze uitscheiding van zware metalen gebeurt echter niet door transpiratie uitgescheiden door een gewone sauna. Deze zware metalen zijn voor ons giftig, en daarom is het belangrijk dat de IR-warmtecabine bij deze afvoering helpt”.
Prof. Dr Joseph D. Weissman MD, medisch kliniek Professor aan het UCLA- College of Medicins zegt: “Mijn onderzoeken bewijzen dat vele, in de laatste 200 jaar ontwikkelde ziektes waarschijnlijk een gevolg van de industriële evolutie zijn. De door ons ontdekte technologieën die het leven aangenamer maken, ziektes genezen of voorkomen, ons aan de andere kant door chemische vervuiling aantasten. Deze stoffen dringen ons lichaam gewild of ongewild binnen, samen met de voeding en onze omgeving, zonder dat hun uitwerking bewust erkend wordt. De ergste fabel, die ons door vele wetenschappers voorgehouden wordt, is dat beweert wordt dat nieuw ontdekte ziektes altijd bestaan hebben maar dat ze nu ontdekt worden door de betere kennis en wetenschappelijke apparaten. Ook wordt gezegd dat ziektes zoals kanker, hart en vaatziekten, alzheimer, artritis, diabetes en andere, alleen aan de ouder wordende bevolking toe te schrijven zijn. Dat de ouderdomsverwachting duidelijk gestegen is, is in eerste instantie te wijten aan de daling van de kindersterfte. Deze kindersterfte beïnvloed de getallen natuurlijk enorm wanneer men de ouderdomsverwachting berekent. De grootste oorzaak van ziektes dient gezocht te worden in de vreemde stoffen die ons bestaan beïnvloeden en die we niet gemakkelijk weer kwijtraken”. Het strenge dieet van Prof. Dr Weissman is geen leuk vooruitzicht. Het harde leven van een marathonloper is waarschijnlijk ook niet voor iedereen weggelegd. Een Infraroodcabine kan hiermee helpen om via het transpireren deze toxische stoffen af te voeren.

De grootste toxische aanwezigheid zit in vet en cholesterol, en bevindt zich zowel in onze voeding als in ons lichaam. Dr Ronals W. Pero van het Strang Clinic of the Preventiv Medecins Institute, stelt dat ter bestrijding van kanker er drie succesvolle methoden te gebruiken zijn:

– Veranderen van de genetische structuur (tot op heden niet mogelijk).
– Vermijden of afvoeren van de toxische stoffen in het lichaam.
– Versterking van het immuunsysteem.

Stel een vraag of vraag een offerte aan

    Note: Carousel will only load on frontend.